Obieraczka do ziemniaków to niezwykle przydatne urządzenie, wykorzystywane w wielu lokalach gastronomicznych. Powodem jest tu przede wszystkim możliwość nadania przygotowywanym warzywom apetycznego wyglądu, tak bardzo cenionego przez klientów. Estetyka serwowanych dań opartych na ziemniakach jest bowiem swoistą podstawą rynkową – to właśnie one wchodzą bowiem w skład wielu uwielbianych przez nas potraw. Ze względu na swoją formę i kolor, ziemniak zwraca na siebie uwagę, stając się pewnego rodzaju wizytówką podanego dania. Jeżeli zależy nam więc na zachowaniu profesjonalnego charakteru w oczach naszych klientów, warto jest pomyśleć nad zakupem profesjonalnej obieraczki. Urządzenia te są bowiem tak samo zróżnicowane, co proste w obsłudze, pozwalając na sprawniejsze funkcjonowanie restauracji lub hotelowej kuchni. Oto, co powinniśmy wiedzieć na temat nowoczesnych obieraczek.
Zastosowanie obieraczek
Ponieważ obieraczka do ziemniaków nie wymaga od pracownika ciągłego pochylania się nad koszem na odpadki, urządzenie to ma bardzo pozytywny wpływ na stan zdrowia zatrudnionych przez nas osób. Jednocześnie, wielogodzinna praca staje się znacznie mniej stresująca i sprawniejsza, co pozwoli odpocząć nie tylko kręgosłupom, ale też psychice. Wydajne obieraczki, oferowane przez wiodące marki, pozwalają nam na uzyskanie wielokilogramowych porcji starannie obranych ziemniaków, potrzebując zaledwie kilku minut na zakończenie prac. Na rynku obecne są również wszechstronne modele, przeznaczone do pracy nie tylko z samymi kartoflami, ale również cebulami.
Sposób działania obieraczki do ziemniaków
Niewątpliwym atutem obieraczki do ziemniaków jest prostota jej użytkowania. Umyte wstępnie warzywa wystarczy bowiem wsypać do pojemnika urządzenia. Wbudowany silnik wprawia w ruch bęben roboczy, którego ściany zostały pokryte specjalistyczną warstwą ścierającą. Poruszający się bęben sprawia, że wsypane ziemniaki są do niego dociskane, co umożliwia błyskawiczne usunięcie ich skórki. Specjalnie zaprojektowana konstrukcja sprawia przy tym, że urządzenia tego typu są bardzo proste w czyszczeniu. Dzięki temu, kuchnia pozostaje estetyczna, zaś wielogodzinna, codzienna eksploatacja nie wiąże się z mozolnym usuwaniem kawałków skórek z trudno dostępnych zakamarków.
Dobór odpowiedniej obieraczki
Na rynku dostępne są zarówno obieraczki manualne, jak i automatyczne. Te pierwsze są wykorzystywane głównie w prywatnych, domowych kuchniach, wymagając od użytkownika manualnego operowania pracą bębna roboczego. Z tego też powodu, najlepszym rozwiązaniem dla restauracji lub hotelu jest tu automatyczna obieraczka do ziemniaków, czyli wspomniany wyżej wariant z silniczkiem. Pamiętajmy przy tym, że dobre urządzenie tego typu powinno być wykonane z najwyższej klasy materiałów. Należy do nich przede wszystkim stal nierdzewna, łącząca w sobie trwałość i łatwość w czyszczeniu. Nie bez znaczenia są tu też wymiary obieraczki. W przypadku, gdy nasz lokal zajmuje się częstym serwowaniem potraw ziemniaczanych, warto jest także pomyśleć nad zakupem kilku takich urządzeń. Pozwoli nam to na zwiększenie zadowolenia klientów, a także zoptymalizowanie pracy zatrudnionych osób.